Mikä on revähdys?
Revähdys eli lihasrepeämä syntyy, kun lihakseen kohdistuu äkillistä ja voimakasta kuormitusta ja jännitystä, jonka seurauksena lihaksesta katkeaa lihassäikeitä. Revähdyksen vakavuus voi vaihdella pienestä vammasta kokonaisen lihaksen katkeamiseen.
Revähdys tapahtuu usein urheillessa, erilaisten tapaturmien yhteydessä tai jos lihakseen osuu suora isku. Erityisesti juoksussa, jalkapallossa ja muissa jalkoja kuormittavissa lajeissa tapahtuu usein revähdyksiä. Pohkeen revähdys on tyypillinen tenniksen pelaajien vamma, ja siitä käytetäänkin joskus termiä tennis leg.
Revähdys voi tulla melkein mihin tahansa lihakseen. Tyypillisiä revähdyspaikkoja ovat hauis, vatsalihakset, takareisi ja pohje.
Revähtäneen pohkeen oireet
Kun pohje revähtää, lihaskudokseen syntyy verenvuotoa. Se näkyy pohkeeseen muodostuvana veripahkana tai mustelmana. Mustelma saattaa näkyä vasta parin päivän kuluttua revähdyksestä.
Pohkeen turvotus ja aristus etenkin lihasta jännittäessä ovat myös merkkejä revähdyksestä. Vakavassa revähdyksessä, jossa lihassäikeitä katkeaa paljon, voi pohjelihaksessa lisäksi tuntua kuoppa.
Miten voit hoitaa pohkeen revähdystä?
Revähdyksen sattuessa on tärkeää ryhtyä ensiapuun rivakasti, jotta kuntoutuminen olisi mahdollisimman nopeaa.
Liikuntavammojen ensiapu- ja hoito-ohjeena aiemmin laajasti käytetty kompressio-koho-kylmä (KKK)-ohjeistus on korvattu uudella PEACE and LOVE-suosituksella.
Liikuntavamman ensiapuohje (PEACE)
- Protect (Suojele): Painon varaamista vamma-alueelle tulisi välttää tai liikettä rajoittaa.
- Elevate (Kohota): Nosta vamma-alue sydämen yläpuolelle
- Avoid (Harkitse): Käytä tulehduskipulääkkeitä ja kylmää harkiten
- Compress (Purista): Mekaaninen kompressio vähentää turvotusta ja verenvuotoa
- Educate (Ohjeista): Aktiivinen kuntoutus nopeuttaa parantumista
Hoito akuutin vaiheen jälkeen (LOVE)
- Load (Kuormita): Aloita kuormittaminen heti oireiden salliessa
- Optimism (Pysy positiivisena): Myönteinen asenne edistää paranemista
- Vascularisation (Tue verenkierron palautumista): Liikkuminen vilkastuttaa verenkiertoa ja nopeuttaa paranemista
- Exercise (Harjoittele): Aloita pian kuntouttava ja uusia vammoja ehkäisevä harjoittelu
Kivun itsehoitoon löytyy apteekista sekä tulehduskipulääkkeitä että parasetamolia. Paikallishoitona voi käyttää tulehduskipugeeliä. Muista kysyä apteekista neuvoa sinulle parhaiten sopivasta itsehoitolääkkeestä ja sen turvallisesta käytöstä.
Pohje revähti – pitääkö mennä lääkäriin?
Lievää revähdystä voi kuntouttaa itsehoidon keinoin. Jos oireet ovat voimakkaat tai pohkeen voima on heikentynyt, kannattaa kuitenkin suunnata lääkärin vastaanotolle.
Jos pohkeesta kuuluu revähdyksen yhteydessä läimähtävä ääni, se voi olla merkki lihaksen katkeamisesta. Silloin on syytä hakeutua päivystykseen. Myös voimakas turvotus, pohjelihaksen täysi toimintakyvyttömyys tai lihaksessa tuntuva selkeä kuoppa ovat syitä lähteä lääkäriin saman tien. Ultraäänitutkimuksen avulla lääkäri voi selvittää, kuinka laajasta vammasta on kyse ja onko lihaksen sisään syntynyt veripahkaa.
Näin voit ehkäistä lihasrevähdyksiä:
- Lämmittele ennen urheilua. Lämmittely on hyvä tapa valmistaa keho ja mieli urheilusuoritukseen. Loukkaantumisriski vähenee, kun verenkierto lihaksissa lisääntyy ja rasituksensieto- ja hapenottokyky paranevat. Tästä löydät vinkkejä lämmittelyyn.
- Venyttele ja huolla kehoa lempeästi. Revähdys syntyy lihaksen venyessä rajusti. Joustavat lihakset saattavat selvitä kuormituksesta vähemmällä.
- Huolehdi lihaskunnosta. Heikko lihaskunto altistaa revähdyksille. Pidä huolta sekä omassa lajissa rasitukseen joutuvista lihaksista että koko kehon lihastasapainosta.
Lähteet:
https://ukkinstituutti.fi/liikkumisen-turvallisuus/liikuntavammojen-hoito-ja-kuntoutus/
MULTI-FI-01484-02-25