8.8.2022 Kipu ja särky

Kuumetta vai ei?

Kuumeen nousu on merkki elimistön puolustusreaktion aktivoitumisesta. Yleensä kuume laskee muutamassa päivässä. Muista nämä perusasiat, jos kuumeinen olo yllättää

Kuume on elimistön puolustusreaktio. Kun taudinaiheuttaja on päässyt elimistöön, immunijärjestelmä aktivoituu ja pyrkii taistelemaan esimerkiksi infektiota vastaan nostamalla elimistön lämpöä. Lämmön nousun lisäksi kuume voi aiheuttaa vilunväristyksiä, päänsärkyä, lihassärkyä, kolotusta ja väsymystä, mutta oireet ovat hyvin yksilöllisiä.

Yleisin syy kuumeeseen on viruksen aiheuttama nuhakuume. Myös monet tulehdussairaudet, kuten bakteeri-infektiot nostavat kuumeen, samoin kuin ruokamyrkytys sekä paikalliset tulehdukset (paise tai ruusu).

Mikä on kuumetta?

Kuumeessa ruumiinlämpö on korkeampi kuin normaalisti. Mikä sitten on normaali ruumiinlämpö? Aikuisilla se vaihtelee noin 36,5 -37,5 asteen välillä, mutta yksilölliset vaihtelut voivat olla hyvinkin suuret ja lisäksi tulokseen vaikuttaa myös mittaustapa ja vuorokaudenaika. Kuumeella tarkoitetaan yleisesti yli 37,5 asteen ruumiinlämpöä.

Älä unohda nesteiden saantia ja ruokailuja

Lämmön noustessa elimistö alkaa hikoilla normaalia enemmän, jolloin on tärkeää huolehtia riittävästä nesteytyksestä eli pidä vesilasi tai kuppi kuumaa lähettyvillä.

Kuumeinen olo vähentää myös ruokahalua. Muista kuitenkin syödä säännöllisesti, sillä kuumeisena ihminen hikoilee, jolloin kehosta poistuu nesteen mukana myös tärkeitä suoloja. Kun syöt säännöllisesti, elimistösi saa tärkeitä ravintoaineita ja myös energiaa olotilan helpottamiseen.

Muista levätä

Kuumeisena elimistö kaipaa lepoa, joten muista ottaa rauhallisesti. Lämmön noustessa ei välttämättä edes jaksa tehdä mitään fyysisesti raskasta. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoa ja levätä aina, kun siltä tuntuu. Myös kuumeen jälkeen kannattaa ottaa rauhassa ja välttää esimerkiksi hikiliikuntaa ainakin yhtä monta päivää kuin kuumetta kesti.

Kuumeen alentaminen

Korkean kuumeen alentamiseen voi tarvittaessa käyttää itsehoitolääkkeinä saatavaa parasetamolia tai tulehduskipulääkettä. Kannattaa kuitenkin tutustua huolella siihen, mikä särkylääke sopii sinulle parhaiten ja kysyä neuvoa apteekista tai lääkäriltä.

Milloin lääkäriin kuumeisena?

Kannattaa hakeutua lääkäriin, jos:

  • Korkea, yli 38,5 asteen kuume on kestänyt yli neljä päivää
  • Kuumeeseen liittyy myös muita oireita, kuten jatkuvaa vatsakipua, kurkkukipua, nielemisvaikeuksia, virtsaamisvaivoja tai nopeasti etenevä ihottuma
  • Lämpö laskee ensin, mutta nousee uudelleen muutaman päivän kuluttua
  • Kuumeisella henkilöllä on vaikea keuhko-, sydän- tai munuaissairaus.

MULTI-FI-00757-06-22