Juo nestettä
Kuiva kurkku ja nielu pahentavat helposti flunssaan liittyvää yskää, joten pidä vesilasi käden ulottuvilla. Vettä kannattaa nauttia tasaisesti pitkin päivää, ettei elimistö pääse kuivumaan. Varsinkin kuumeessa nesteytyksestä tulee huolehtia hyvin.
Helpota oireita yskänlääkkeellä
Apteekista on saatavilla erilaisia yskänlääkkeitä, niin limaa irrottavaa kuin ärsytystä hillitsevää. Limaa irrottava lääke ohentaa sitkeää limaa ja helpottaa sen irtoamista, mutta ei vähennä varsinaista yskimistä. Yskänärsytystä hillitsevä lääke tehoaa kuivaan ja yskään, joka johtuu kutinasta kurkussa ja nielussa. Jos aiot antaa yskänlääkettä lapselle, tarkista lääkkeen ikärajoitukset.
Nappaa hunajaa
Lusikallinen tai pari hunajaa esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa voi lievittää yskää ja helpottaa nukahtamista. Hunajan voi sekoittaa myös lämpimään juomaan. Hunajan rauhoittava vaikutus johtuu todennäköisesti sen sisältämästä sokerista. Pienten lasten vanhempien kannattaa muistaa, ettei alle 1-vuotiaalle saa antaa hunajaa.
Rauhoita kurkkua kuumalla
Yskimisrefleksi johtuu ylähengitysteiden yskäreseptorien eli hermopäätteiden ärsytyksestä. Juominen on yskäiselle muutenkin hyväksi ja kuuma tee tai mehu voi myös turruttaa kurkunpäätä ja lievittää yskän oireita.
Imeskele jotain
Kuivaa ärsytysyskää helpottaa, kun nielu pysyy tasaisesti kosteana. Vedenjuontia ei kannata unohtaa, mutta myös imeskelypastillit ja esimerkiksi mehujään imeskely lisäävät syljeneritystä ja estävät nielun kuivumista.
Kosteuta ilmaa
Kuiva sisäilma voi aiheuttaa hengitysteiden ärsytystä, myös yskää. Kovilla pakkasilla ilman suhteellinen kosteus saattaa laskea alle sopivana pidetyn 20–40 prosentin. Tarvittaessa huoneilman kosteuttamiseen voi käyttää ilmankostutinta. Kosteuta kuitenkin maltilla: talvella ilman suhteellisen kosteuden ei tule ylittää 40 prosenttia, sillä liiallinen kosteus voi vahingoittaa asunnon rakenteita ja päästää homeet lisääntymään.
Hengitä höyryä
Voit käyttää höyryhengitykseen tarkoitettua laitetta tai höyrystää kylpyhuoneen lämpimällä suihkulla. Lämmin ja kostea ilma voi auttaa irrottamaan limaa keuhkoista. Jos kokeilet höyryhengitystä, muista, ettei vesi saa olla kiehuvan kuumaa. Tulikuuman höyryn hengittäminen voi aiheuttaa palovamman.
Nosta sängynpäätyä
Yskitkö yöt läpeensä? Jos yskä haittaa unta, kannattaa kokeilla nostaa sängynpäätyä vaikkapa asettamalla kirjat sängyn yläpäädyn jalkojen alle. Voit myös kasata tyynyt pieneksi keoksi, jonka päälle pääset nukkumaan puoli-istuvaan asentoon.
Pidä sieraimet auki
Kuivasta yskästä kärsivän flunssatoipilaan kannattaa välttää tukkoista nenää kaikin keinoin. Suun kautta hengittäminen nimittäin kuivattaa kurkkua, mikä saa yskimään entistä enemmän. Kokeile apteekista saatavia, nenää avaavia suihkeita ja huuhtele nenää suolavedellä nenäkannun avulla. Nenäkannu voi helpottaa yskää myös silloin, kun yskiminen johtuu liman valumisesta poskionteloista nieluun.
Tumppaa tupakat
Tupakointi ärsyttää keuhkoja ja kurkkua ja voi pahentaa flunssan oireita. Moni tupakoitsija kärsii jatkuvasta yskästä, jota tupakoinnin lopettaminen tai vähentäminen saattaa vähentää. Savuinen tai pölyinen ilma pahentaa yskää, joten paras ympäristö yskijälle on puhdas ja raikas huoneilma.
Allergialääkettä allergiseen yskään
Sairastatko selvää flunssaa, vai voisiko yskä ollakin allergiaa? Esimerkiksi siitepöly- tai muun allergian vuoksi limaa voi valua nenänieluun, mikä käynnistää yskimisrefleksin. Jos kyseessä ei ole varma flunssa, ja on siitepölykausi sekä olet taipuvainen saamaan allergiaoireita, voit kokeilla, helpottaisivatko oireet allergialääkkeellä, kuten antihistamiinilla.
Nuku ja lepää
Lepo on paras ja tehokkain lääke flunssasta ja yskästä paranemiseen. Ei siis liikuntaa, täyttä kalenteria tai stressiä tähän hetkeen, kiitos! Nuku, makoile ja hoida itseäsi mahdollisimman hyvin.
Milloin lääkäriin?
Kannattaa hakeutua lääkäriin, jos:
- yskä pitkittyy ja/tai yleisvointi heikkenee
- yskän lisäksi ilmenee hengitysvaikeuksia
- hengitykseen liittyviä rintakipuja
- yskään liittyy muita oireita kuten esim. happamia röyhtäisyjä ja närästystä, painon alenemista, verisiä tai märkäisiä ysköksiä.
MULTI-FI-00093-03-23