17.2.2022 Allergia

Helpota allergian oireita sopivalla allergialääkkeellä

Allergia on yleinen ja harmillinen vaiva, joka on onneksi hyvin hoidettavissa. Allergiaa voi helpottaa sekä paikallisesti että suun kautta otettavilla allergialääkkeillä.

Allergia on elimistön puolustusreaktio ja sen tarkoituksena on suojella meitä ei-toivottavilta vierailta aineilta, kuten erilaisilta viruksilta ja bakteereilta. Erilaisia allergisia reaktioita aiheuttavia aineita kutsutaan allergeeneiksi ja niistä yleisempiä ovat mm. siitepöly, eläinpöly ja tietyt ruoka-aineet.

Suomessa on yli miljoona siitepölyallergikkoa. Siitepölyallergia on kausittaista ja ilmenee, kun allergisoiva kasvi kukkii. Monien allergiaoireiden syynä ovat esimerkiksi koivu ja heinä, ja tyypillisiä allergiaoireita ovat vetisesti vuotava, kutiseva ja tukkoinen nenä sekä silmien kutina, punoitus ja vuotaminen. Siitepölyallergikon iho voi myös usein oireilla.

Eri siitepölyjen määrää kannattaakin seurata hyvissä ajoin ja varautua oireiden alkamiseen ja niiden hoitoon ajoissa.

Paikallishoidolla apua allergisiin nenä –ja silmäoireisiin

Siitepölyallergian oireita voi lievittää paikallishoitoon tarkoitetuilla itsehoitolääkkeillä.
Allergisia silmäoireita voidaan hoitaa antihistamiinia sekä natriumkromoglikaattia sisältävillä silmätipoilla.

Nuhaa ja nenän tukkoisuutta voidaan hoitaa kortikosteroidia, antihistamiinia tai natriumkromoglikaattia sisältävillä nenäsuihkeilla. Niiden käytön aloituksessa kannattaa huomioida lääkkeen vaikutuksen alkamisaika.
Silmäoireita lievittäviä silmätippoja ja nenäoireita helpottavia nenäsumutteita voi käyttää yhtä aikaa.

Antihistamiini-tabletit auttavat sekä nenä –että silmäoireisiin

Allergian oireita voidaan hoitaa myös antihistamiini –tableteilla, sillä ne tehoavat sekä allergisiin nenä – ja silmäoireisiin ja usein myös nokkosihottumaan. Antihistamiini valmisteita on saatavilla eri vaikuttavilla aineilla. Itsehoidossa eli ilman reseptiä saatavia vaikuttavia aineita ovat: setiritsiini, levosetiritsiini, desloratadiini, loratadiini, ebastiini, feksofenadiini ja akrivastiini.

Muista aina tutustua huolella itsehoitolääkkeiden pakkausselosteisiin ja kysy opastusta apteekin henkilökunnalta sopivan allergialääkkeen valintaan ja oikeaan käyttöön.

Miten antihistamiini toimii?

Antihistamiinin tarkoitus on estää histamiinin vaikutus. Histamiinia esiintyy elimistön kaikissa osissa, erityisen runsaasti ihossa, ruoansulatuskanavassa ja keuhkoissa. Sitä vapautuu myös eri allergisissa reaktiossa. Kun histamiinia vapautuu elimistöön, se aiheuttaa mm. turvotusoireita, keuhkoputkien ahtautumista ja kutinaa.

Oireita voi helpottaa myös lääkkeettömin keinoin

Voimakkaasta allergiasta kärsivän kannattaa tutustua myös muihin keinoihin, joilla allergiaoireita voi lievittää – esimerkiksi asunnon tuulettaminen kannattaa tehdä aamuisin ja iltaisin, jolloin siitepölyä on vähän ilmassa. Tuulisina ja aurinkoisina päivinä siitepölyn määrä ilmassa kasvaa.

Allergiaoireita voi lievittää myös käyttämällä nenäkannua nenän huuhteluun sekä käyttämällä ulkona liikkuessa hengityssuojainta (kasvomaskia) kun siitepölyä on runsaasti ilmassa.
Allergian tukihoitotuotteina voi kokeilla myös kostuttavia öljymäisiä nenäsumutteita, jotka hoitavat nenän kuivia limakalvoja.

Milloin lääkäriin?

  • Oireet eivät rauhoitu itsehoitolääkkeillä ja -valmisteilla.
  • Oireet ovat ympärivuotisia.
  • Silmäoireilu viittaa allergian sijaan silmätulehdukseen. Silmätulehdus on bakteerin aiheuttama ja hoito vaatii reseptilääkkeenä saatavia antibioottitippoja.
  • Voimakas ja pitkäkestoinen yskä ja hengitysteiden oireet on myös hyvä tutkituttaa lääkärin toimesta.
  • Alle kouluikäisille suositellaan lääkärissä käyntiä, jotta oireet varmistetaan allergian aiheuttamiksi.

MULTI-FI-00609-02-22