Allergisen nuhan aiheuttajat
Allergisesta nuhasta kärsii noin neljännes suomalaisista. Sen tavallisimmat aiheuttajat ovat heinäkasvien, lehtipuiden ja pujon siitepöly sekä eläinpölyt. Seuraamalla siitepölykautta, esimerkiksi Turun yliopiston siitepölytiedotusta (www.norkko.fi), voit ennakoida oireiden alkamisen ajankohtaa ja varautua hyvissä ajoin esimerkiksi allergialääkkeillä.
Allergisen nuhan tunnistaminen
Allerginen nuha on monilla kausiluontoinen vaiva ja oireet ilmaantuvat aina siitepölykauden edistymisen myötä. Allergiaoireet kestävät allergisoivan kasvin kukinnan ajan ja päättyvät kukinnan loputtua, joten taudin toteaminen on yleensä helppoa. Siitepölyallergia voidaan todentaa allergiatesteillä lääkärissä.
Viittaavatko oireesi allergiseen nuhaan?
Allergisen nuhan oireisiin kuuluu nenän vuotaminen, aivastelu, kutina ja nenän sivuonteloiden tukkoisuuden tunne. Nenästä tuleva erite on kirkasta, ja nenän limakalvot ovat mahdollisesti turvonneet.
Siitepölyallergiaan kuuluu usein myös silmäoireita kuten silmien kutinaa ja punoitusta, luomien turvotusta sekä silmäoireita ovat kutina, punoitus ja luomien turvotus sekä silmien vetistely tai rähmiminen.
Vaiko sittenkin flunssaan?
Flunssan ensimmäisiä oireita ovat esimerkiksi päänsärky, kurkkukipu, vilunväristykset ja kuume. Vasta myöhemmin alkavat nenän vuotaminen ja tukkoisuus, mutta niiden lisäksi voi esiintyä yskää ja huonovointisuutta. Flunssaisena olo tuntuu enemmän tai vähemmän kipeältä. Flunssaoireet helpottuvat yleensä muutamien päivien kuluessa.
Jos kyseessä on allerginen nuha, näin hoidat sitä
Allergisen nuhaan on saatavilla laaja valikoima itsehoitolääkkeitä apteekista antihistamiinitableteista nenäsumutteisiin ja silmätippoihin. Antihistamiinitabletit hoitavat sekä nenä- että silmäoireita.
Allergisen nuhan nenäoireiden hoitoon suositellaan ensisijaisesti kortisonipohjaisia nenäsumutteita. Muistathan, että flunssaan liittyvään nenän tukkoisuuteen tarkoitetut avaavat nenäsumutteet eivät sovellu allergisen nuhan hoitoon, sillä ne eivät tehoa allergian aiheuttamiin nenäoireisiin eikä niitä ole tarkoitettu kuin lyhytaikaiseen käyttöön.
Allergisiin silmäoireisiin voi käyttää säilöntäaineettomia silmätippoja, esimerkiksi kerta-annospipetteinä.
Allergiaoireiden hoito on hyvä aloittaa ajoissa ja lääkäriin on syytä mennä, jos oireiden syy ei ole tiedossa. Pitkäaikaisten allergiaoireiden hoidossa tulee ottaa yhteyttä lääkäriin oikean diagnoosin ja pitkäaikaisen lääkityksen tarpeen varmistamiseksi.
Allergian hoitoon tarkoitetut itsehoitolääkkeet on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön pakkausselosteessa olevien ohjeistusten mukaisesti. Kannattaa myös pyytää apteekin osaavalta henkilökunnalta opastusta sinulle sopivien allergiavalmisteiden valintaan ja oikeaan käyttöön.
MULTI-FI-00577 12 23