Migreenin hoitoon on erilaisia lääkkeettömiä keinoja. Koska migreeni on hyvin yksilöllinen sairaus, myös omaa migreeniä auttavat lääkkeettömät keinot selviävät parhaiten kokeilemalla. Farmasian tohtori ja Tevan lääketieteellinen asiantuntija Jaakko Puttonen listasi vinkit, joista monet migreeniä sairastavat ovat saaneet apua.
1. Terveelliset elämäntavat auttavat ennaltaehkäisemään migreeniä
Jos on taipumusta saada migreenipäänsärkyä, ennaltaehkäisy terveellisillä elämäntavoilla on avainasemassa. Migreeniä sairastavan kannattaa huolehtia hyvästä ruokavaliosta ja tasaisesta ruokailurytmistä, riittävästä unesta, rentoutumisesta sekä hyvän lihaskunnon ja ryhdin ylläpidosta.
2. Lievän migreenikohtauksen helpottaminen levolla ja rentoutumisella
Lievä migreenikohtaus voi mennä ohi lepäämällä viileässä ja pimeässä huoneessa. Myös lämmin suihku ja rentoutumisharjoitukset voivat olla avuksi.
3. Kofeiinia tai tauriinia sisältävät juomat
Kofeiini voi yhdellä lieventää migreenin oireita, toisella taas laukaista migreenikohtauksen. Tavallisin kofeiinia sisältävä juoma on kahvi. Myös energiajuomista tuttu luontainen aminohappo tauriini voi lieventää migreenipäänsärkyä.
4. Tasainen ruokailurytmi
Nälkä ja verenpaineen lasku voivat laukaista migreenipäänsäryn. Säännöllinen ruokailurytmi auttaa usein migreenin ennaltaehkäisyssä.
5. Purentalihasten hieronta
Jos kireät purentalihakset aiheuttavat päänsärkyä tai migreeniä, purentalihasten hoito tai hieronta voi auttaa.
6. Rentoutumis- ja hengitysharjoitukset
Fyysinen liikunta ja verenkierron lisääntyminen yleensä pahentavat migreenioireita. Sen sijaan rauhalliset rentoutumis- ja hengitysharjoitukset voivat helpottaa migreeniä. Mikäli jooga tai pilates ovat muuten tuttuja liikuntamuotoja, niistä voi olla hyötyä myös migreenioireiden hallinnassa.
7. Stressitilanteiden välttäminen
Stressillä on merkittävä rooli migreenikohtauksen puhkeamiseen. Jos mahdollista, stressitilanteita on hyvä yrittää välttää.
8. Hyvä työergonomia
Hyvästä työasennosta huolehtiminen auttaa paitsi jännityspäänsärkyyn, usein myös migreenikohtausten ennaltaehkäisyyn.
Asiantuntijana artikkelissa on Tevan lääketieteellinen asiantuntija FaT Jaakko Puttonen.