4.9.2024

Mitä tulee tietää riittävästä nesteytyksestä?

Nesteytys on elintärkeää kehon toiminnan kannalta, sillä vesi muodostaa 50–70 % kehon painosta. Veden merkitystä ei voi liioitella, sillä se osallistuu lämmönsäätelyyn ja aineenvaihduntaan. Keho menettää vettä ihon, hengityksen ja virtsan kautta päivittäin, joten riittävä ja säännöllinen nesteytys on välttämätöntä. Jokaisen on tärkeää tunnistaa normaalin ja häiriintyneen nestetasapainon merkit ja huolehtia tarpeellisesta nesteytyksestä päivittäin.

Mikä on riittävä määrä nestettä?

Joka päivä on tärkeää juoda riittävästi. Iäkkäiden tulisi juoda 1,5-2 litraa päivässä ja terveiden aktiivisten aikuisten 2-3 litraa. Lapset tarvitsevat nestettä 1-1,5 litraa päivässä. Nesteen saanti tulisi jakaa tasaisesti pitkin päivää, painottaen aamua sekä aamu- ja iltapäivää. Suurten määrien juomista illalla kannattaa välttää, eikä juoda kaikkea nestettä kerrallaan.  Helle, hikoilu ja mahdollinen ripuli lisäväät nesteen tarvetta. Lämpimällä säällä liikkuessa, esim. golfatessa, patikoidessa tai pyöräillessä nesteen tarve kasvaa. Hyvä nyrkkisääntö on juoda 2 litraa päivässä ja 1 litra extraa jokaista urheilutuntia kohti. Alle 1,5 tuntia kestävässä urheilusuorituksessa riittää juomaksi vesi, mutta pidemmissä suorituksissa tarvitaan elektrolyyttijuomia.

Nestehukan ensioireet ja pitkittyneen nestehukan vaikutukset

Nestehukan ensioireita ovat janon tunne, suun kuivuminen, vähäinen virtsaamisen tarve ja tumma virtsan väri, uupuminen sekä väsymys. Muita oireita voi olla ummetus, päänsärky, lihasheikkous ja krampit sekä laskenut verenpaine. Myös kognitiiviset toiminnot ja fyysinen suorituskyky voivat laskea. Pitkittyessään nestehukka voi altistaa myös lämpöhalvaukselle. Jos on jano, niin silloin on jo kiire juoda.

Lämpö lisää nesteen tarvetta etenkin iäkkäillä ja lapsilla

Lämpö lisää nesteen tarvetta. Matkustettaessa etelään ja kesällä on etenkin iäkkäiden ja lasten nestetasapainoa syytä tarkkailla. Hikoilu on osa elimistön lämmönsäätelyä, jolla pyritään eroon ylimääräisestä lämmöstä. Kesällä liikunnallinen aktiivisuus lisää myös nesteen tarvetta.

Ikääntyneessä kehossa tapahtuu fysiologisia muutoksia, jotka heikentävät kehon kykyä säädellä lämpötilaa ja säilyttää nestetasapaino. Janon tunne voi olla heikentynyt, mikä johtaa riittämättömään nesteensaantiin. Iäkkäillä on kehossa vähemmän vettä, joten nestevajaus on heille vaarallisempaa kuin nuoremmilla. Nestevajaus voi syntyä nopeasti ja aiheuttaa verenpaineen laskua ja kaatumisia.

Lasten nesteytys on erityisen tärkeää lämpimällä säällä ja tiettyjen sairauksien kuten vatsataudin ja ripulin yhteydessä. Lasten nestehukka voidaan välttää riittävällä juomalla. Tarvittavan juoman määrä arvioidaan painon mukaan. Perusnyrkkisääntö on, että 10-kiloisen lapsen nestetarve normaalitilanteessa on litra nestettä päivää kohden ja 20-kiloiselle 1,5 litraa päivässä. Vatsatautiselle, ripuloivalle lapselle sopivaa juomaa ovat nestetasapainoa ylläpitävät elektrolyyttijuomat. Maito on myös hyvä juoma, jos se sopii. Virvoitusjuomat eivät ole ensisijaisesti suositeltavia, koska ne sisältävät pelkästään sokeria. Light-versiot eivät sisällä sokeria eivätkä suoloja.  Tärkeintä on kuitenkin varmistaa, että lapsi juo ylipäätään riittävästi.

Mitä juomaksi?

Vesi on paras ja yksinkertaisin juoma, johon voi lisätä makua esim. appelsiinilla tai mintulla. Lisäksi voi juoda suolatonta kivennäisvettä. Suolaa sisältävä kivennäisvesi ei tarjoa tasapainoista sekoitusta kaikista tärkeistä elektrolyyteistä vaan ainoastaan natriumia.

Hedelmämehut ja smoothiet tuoreista hedelmistä ja marjoista tarjoavat vitamiineja ja kivennäisaineita nesteen lisäksi. Lisäksi keitot, kasvikset ja muut nestepitoiset ruuat ovat erinomainen lisä nesteytykseen.

Urheilu- ja elektrolyyttijuomat, jotka sisältävät suoloja ja glukoosia tukevat kehon neste- ja suolatasapainoa. Ne ovat hyödyllisiä kaiken ikäisille, etenkin urheilun, hikoilun, kuumeen, helteen tai ripulin aiheuttaman nestevajauksen korjaamisessa.

Kofeiinipitoiset juomat, kuten kahvi, tee ja energiajuomat eivät ole parhaita janon sammuttajia, koska ne toimivat diureettina poistaen nesteitä elimistöstä. Alkoholijuomat eivät myöskään sovi nesteytykseen. Alkoholia nautittaessa jää myös helposti huomaamatta nestehukan oireet.

Farmaseutin neuvot apteekissa

Miten farmasisti voi neuvoa ja ohjata asiakasta nestetasapainon tarkistamiseen? Neuvoksi voi antaa, että asiakas tarkkailee aamulla wc käynnin yhtyessä virtsan väriä, kiinnittää huomiota mahdolliseen painon vaihteluihin sekä tarkastelee janon tuntemuksia.

Hyvässä nestetasapainossa aamuvirtsan väri on vaaleahko ja määrä runsas. Jos virtsaa on aamulla vain vähän ja väri tumma, kyseessä on nestevajaus. Virtsan väri ja määrä kuvaavat nestetasapainoa myös päivällä. Janon tunne ilmenee viiveellä, sitä ei aina huomaa ja janon tunteeseen voi tottua. Jos aamupaino on normaalia matalampi, se voi johtua nestevajeesta.

Joskus on paikallaan myös suositella erilaisia nesteytysvalmisteita, jotka sisältävät glukoosia, natriumia ja kaliumia eli elektrolyyttejä. Valmisteet ovat hyödyllisiä matkalla, urheillessa ja iäkkäillä turvaamaan kehon nestetasapainoa, sekä lapsilla vatsataudin aiheuttaman nestehukan hoidossa.

On tärkeää muistaa, että kaiken ikäisillä nestevajeen ehkäisy on huomattavasti helpompaa, kuin siitä palautuminen. Kehon menettäessä liikaa nesteitä, häiriintynyt nestetasapaino voi vakavimmillaan vaatia sairaalahoitoa.

NPS-FI-00357-09-2024

Lue myös Heidi Kidronin artikkeli: Ibuprofeiinin farmakokinetiikka – lääkeaineen kulku elimistössä

Lue artikkeli 

 

Heli Bollström

farmasian tohtori, ravitsemusasiantuntija (ETM)

Kirjoittaja työskentele päätoimisesti Helsingin yliopistolla farmasian tiedekunnassa lehtorina. Lisäksi hän tekee osa-aikaisesti töitä apteekissa, pitää ravitsemusvastaanottoa apteekin terveyspisteessä, vetää liikuntaryhmiä senioreille sekä luennoi lääkkeiden ja ravitsemuksen yhteyksistä.