19.2.2025

Miten migreeni ja masennus liittyvät toisiinsa?

Migreeni ja masennus ovat hyvin yleisiä sairauksia. Migreeniä esiintyy noin kymmenellä prosentilla aikuisväestöä ja masennuksesta kärsii tällä hetkellä noin kuusi prosenttia väestöstä.

Jopa puolet migreeniä sairastavista sairastuu myös jossain vaiheessa elämää masennukseen

Migreenin ja masennuksen välinen voimakas yhteys on tunnettu jo pitkään. Jopa puolet migreenipotilaista sairastuu elämänsä aikana masennukseen, ahdistukseen jopa 60 prosenttia.3

Miksi sairaudet kulkevat käsi kädessä?

Psykiatri Henry Karlsson kertoo, että aiemmin masennuksen ja ahdistuksen yhteys migreeniin nähtiin yhdensuuntaisen syy- ja seuraussuhteen kautta; kun migreenin aiheuttama kipu heikentää elämänlaatua, myös masennus- ja ahdistusoireet tulevat kuvaan.

”Nykytiedon valossa nähdään yhä selvemmin, että näiden sairauksien taustalla on tietynlaisia yhteisiä geneettisiä ja ympäristötekijöitä, jotka muokkaavat aivojen rakennetta ja toimintaa sillä tavoin, että syntyy alttius sairastua molempiin sairauksiin”, Karlsson kertoo.

Migreeni ja masennus muuttavat aivoja samalla tavoin

Migreenissä ja masennuksessa on havaittavissa samanlaisia aivojen rakenteen ja toiminnan muutoksia, minkä vuoksi sairaudet esiintyvät usein samanaikaisesti, kertoo Karlsson.

”On huomattu, että samaan aikaan migreenistä ja masennuksesta kärsivillä aivojen tilavuus sekä valkean ja harmaan aineen määrä on selvästi pienempi kuin niillä, joilla on pelkästään migreeni tai masennus.”

Migreeniä tai masennusta sairastavilla näkyy toiminnallisia muutoksia tietyissä aivojen osissa, kuten mantelitumakkeessa tai insulassa. Molemmat ovat tärkeitä kivun, ahdistuksen ja stressinsietokyvyn kannalta.

”Mantelitumake liitetään klassisesti ahdistukseen. Migreenistä kärsivillä on havaittu samantyyppisiä muutoksia mantelitumakkeessa kuin ahdistuksesta kärsivillä.”

Migreenin ja masennuksen hoito tulisi aloittaa mahdollisimman aikaisin

Jos potilaalla on selvästi toimintakykyä laskeva migreeni tai masennus, Karlsson muistuttaa, että erikoisalasta riippumatta hoitavan lääkärin on tärkeää puuttua molempiin sairauksiin.

Neurologi keskittyy usein pelkästään migreenin hoitoon ja psykiatri mielenterveyden häiriöihin, kun potilaan vointia tulisi tukea mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Karlsson kannustaa myös potilasta tuomaan itse aktiivisesti esiin eri haasteita erikoislääkärin vastaanotolla.

”Todella usein näkee, että potilaan jo ennakolta sensuroivat omia puheitaan. Jos on tulossa esimerkiksi psykiatrille, ei halua puhua merkittävistäkään fyysisistä vaivoista, kuten kivusta, vaikka parhaan mahdollisen avun saamiseksi ne olisi hyvä mainita vastaanotolla.”

Molempien sairauksien aktiivinen hoito tulisi aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, sillä hoitamattomat psykiatriset sairaudet, kuten masennus tai ahdistus, lisäävät riskiä migreenin kroonistumiseen.

Kroonisesta migreenistä puhutaan silloin, kun kuukaudessa on vähintään 15 päänsärkypäivää ja niistä vähintään kahdeksan on migreeniä edeltävän kolmen kuukauden aikana.

”Masennus- tai ahdistusoireiden asianmukainen ja tehokas hoito, jota on kuitenkin saatavilla, estää migreenin kroonistumista sekä helpottaa migreenin hoitoa merkittävästi. Jos hoitomuodot ottaa aikaisessa vaiheessa aktiivisesti käyttöön molempiin sairauksiin, päästään hyvään lopputulokseen.”

Lääkkeettömät keinot tukevat migreenin ja masennuksen lääkehoitoa

Migreenin ja masennuksen hoitoon on paitsi tehokasta lääkehoitoa, myös erilaisia tehokkaita, lääkkeettömiä hoitomuotoja. Etenkin masennuksen hoidossa lääkkeettömät keinot on huomattu hyviksi.

”Pelkkä lääkehoito ei koskaan riitä, vaan sen rinnalla pitää olla käyttäytymisen aktivointia, keskustelutukea sekä perusasiat kunnossa eli riittävästi liikuntaa, unta ja ravintoa”, Karlsson kertoo.

Karlssonin mukaan eri terapiamuodot, kuten esimerkiksi kognitiivinen psykoterapia, ovat hyödyllisiä molempiin sairauksiin. Myös erilaiset rentoutusharjoitukset ja biofeedback-hoito voivat vähentää ahdistusta.

Lisäksi neuromoduulaatiohoidot eli magneettistimulaatio- tai tasavirtastimulaatiohoidot voivat auttaa samanaikaisesti esiintyvän migreenin ja masennuksen hoidossa.

Henry Karlsson

Psykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti, Biologisen psykiatrian dosentti, LT, VTM, FM

Henry on psyykkisten häiriöiden parissa tutkimusta ja kliinistä työtä tekevä syntyperäinen turkulainen, jolle suurta iloa tuottaa työmatkapyöräily ja kevään aurinkoiset päivät.

  1. Kessler RC, Berglund P, Demler O, Jin R, Merikangas KR, Walters EE. Lifetime prevalence and age-of-onset distributions of DSM-IV disorders in the National Comorbidity Survey Replication. Arch Gen Psychiatry. 2005 Jun;62(6):593-602.
  2. Stovner LJ, Andree C. Prevalence of headache in Europe: a review for the Eurolight project. J Headache Pain. 2010 Aug;11(4):289-99.
  3. Steiner TJ, Stovner LJ, Vos T, Jensen R, Katsarava Z. Migraine is first cause of disability in under 50s: will health politicians now take notice? J Headache Pain. 2018 Feb 21;19(1):17.
  4. Amiri S, Behnezhad S, Azad E. Migraine headache and depression in adults: a systematic Review and Meta-analysis. 2019 Sep;33(3):131-140.
  5. Lipton RB, Hamelsky SW, Kolodner KB, Steiner TJ, Stewart WF. Migraine, quality of life, and depression: a population-based case-control study. 2000 Sep 12;55(5):629-35.
  6. de Vries Lentsch S, Louter MA, van Oosterhout W, van Zwet EW, van Noorden MS, Terwindt GM. Depressive symptoms during the different phases of a migraine attack: A prospective diary study. J Affect Disord. 2022 Jan 15;297:502-507.
  7. Minen MT, Begasse De Dhaem O, Kroon Van Diest A, Powers S, Schwedt TJ, Lipton R, Silbersweig D. Migraine and its psychiatric comorbidities. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2016 Jul;87(7):741-9.
  8. Saunders K, Merikangas K, Low NC, Von Korff M, Kessler RC. Impact of comorbidity on headache-related disability. 2008 Feb 12;70(7):538-47.
  9. Yang Y, Ligthart L, Terwindt GM, Boomsma DI, Rodriguez-Acevedo AJ, Nyholt DR. Genetic epidemiology of migraine and depression. Cephalalgia. 2016 Jun;36(7):679-91.
  10. Gudmundsson LS, Scher AI, Sigurdsson S, Geerlings MI, Vidal JS, Eiriksdottir G, Garcia MI, Harris TB, Kjartansson O, Aspelund T, van Buchem MA, Gudnason V, Launer LJ. Migraine, depression, and brain volume: the AGES-Reykjavik Study. Neurology. 2013 Jun 4;80(23):2138-44.
  11. Ma M, Zhang J, Chen N, Guo J, Zhang Y, He L. Exploration of intrinsic brain activity in migraine with and without comorbid depression. J Headache Pain. 2018 Jun 26;19(1):48.
  12. Martin VT, Behbehani M. Ovarian hormones and migraine headache: understanding mechanisms and pathogenesis–part I. Headache. 2006 Jan;46(1):3-23.
  13. Maizels M. Psychiatric screening for headache patients. 2012 May;52 Suppl 1:26-9.
  14. Stilling JM, Monchi O, Amoozegar F, Debert CT. Transcranial Magnetic and Direct Current Stimulation (TMS/tDCS) for the Treatment of Headache: A Systematic Review. Headache. 2019 Mar;59(3):339-357.

NPS-FI-00129-02-2023