Migreeni on elämänlaatuun isosti vaikuttava sairaus, joka edelleen valitettavan usein jää diagnosoimatta. Usein syynä on yleinen vähättelevä suhtautuminen päänsärkyyn sairautena.
Migreenioireet ovat hyvin erilaiset – Osalla kohtauksia on satunnaisesti, mutta toisilla lamauttava kipu voi haitata elämää useita kertoja viikossa. Migreenikohtaukset voivat kestää 2–72 tuntia, ja usein voi esiintyä mm. työtehoa heikentävää ”aivosumua” ja muita jälkioireita. Migreeni voikin esi- ja jälkioireineen kestää jopa 5–7 vuorokautta.
Kokemuksia tämän sairauden kanssaelämisestä on yhtä monta kuin on migreenikkojakin. Lue Markuksen tarina tästä. Onneksi mahdollisuuksia sairauden hallintaan on olemassa yhä enemmän. Tutkimusten myötä sairautta ja sen syntymekanismia ymmärretään aiempaa paremmin. Lisääntynyt ymmärrys mahdollistaa uusien hoito- ja seurantakeinojen käyttöönoton.
Miksi päänsärkypäiväkirjaa käytetään?
- Päänsärkypäiväkirja on lääkärille tärkeä työkalu migreenin haittaavuuden arvioinnissa ja hoidon suunnittelussa.
- Päiväkirja auttaa lääkäriä arvioimaan migreenin vaikeusastetta ja tehostamaan tarvittaessa hoitoa
- Päiväkirjan avulla voidaan havaita esimerkiksi kuukautismigreeni sekä tehostaa kohtauslääkitystä, jos kohtauksilla on taipumus jatkua monta päivää peräkkäin
- Päänsärkypäiväkirjaa tarvitaan selvittämään biologisen estohoidon kelakorvattavuuden kriteerien täyttyminen