6.9.2024 Vertaistarinat

Kun elämä täyttyy migreenistä, läheisille ei jää annettavaa – lue Suvin tarina

Vaikea migreeni on saanut Suvin etääntymään ystävistä ja rasittanut hänen parisuhdettaan. Migreeni saattaa jopa estää häntä perustamasta perhettä.

Elämä kapenee kotiin, yhteydenpitoon ystävien kanssa ei ole voimia eikä kipujen keskellä oikein mitään sanottavaakaan. Parisuhdekin kärsii. Migreeni on vaikuttanut Suvin, 39, kaikkiin ihmissuhteisiin.

Kun Suvin migreeni alkoi vuonna 2018, hän oli juuri aloittanut työt opettajana uudessa koulussa. Uuden työn aloittaminen oli melko rankkaa. Lisäksi koulurakennuksessa, samoin kuin edellisessäkin työpaikassa, oli sisäilmaongelmia. Suvi uskoo, että tuo stressaava tilanne yhdistettynä sisäilmaongelmiin sai migreenin puhkeamaan.

“Ensin oireitani pidettiin tavallisena jännityspäänsärkynä. Tilanne ehti kroonistua niin, että migreeni oli jo päivittäistä, ennen kuin sain siihen lääkkeet.”

Vanhat kaverit etääntyvät, uusille ei ole voimia

Kun migreeni puhkesi, Suvi oli juuri muuttanut uudelle paikkakunnalle, ja nämä seikat yhdessä alkoivat väkisinkin vaikuttaa Suvin sosiaalisiin suhteisiin. Uudella kotipaikkakunnalla ei ollut energiaa tutustua uusiin ihmisiin, toisaalta vanhat kaverit kävivät yhä etäisemmiksi.

“Uusien työkavereiden kanssa en jaksanut sopia illoiksi mitään, sillä monesti suunnitelmat menivät puihin. Viikonloppuisin taas en jaksanut migreenioireiden vuoksi matkustaa tapaamaan vanhoja ystäviä.”

Vaikeimpina aikoina Suvi vähensi kaikkea ihmisten näkemistä ja hautautui kotiin. Hänen migreenipäänsärkynsä oli niin kovaa, että hänellä epäiltiin myös Hortonin oireyhtymää. Hänellä ei onneksi päänsäryn lisäksi ole muita migreenioireita, ainoastaan lievää ääni- ja valoherkkyyttä.

Suvi uskoo, että olisi saattanut ilman migreeniäkin etääntyä vanhoista ystävistään välimatkan vuoksi, mutta olisi halunnut aktiivisemmin tutustua uusiin ihmisiin uudella paikkakunnalla, ja matkustaa viikonloppuina ja loma-aikoina tapaamaan ystäviä ja perhettä. Kun työnteko ja päänsärky veivät Suvin voimat, kaikki sosiaalinen kanssakäyminen tapahtui lähinnä töissä ja kotona.

Nyt Suvin oireet ovat jonkin verran helpommat ja hän pystyy elämään melko normaalia elämää. Hän on saanut töistä kaksi ystävää, joiden kanssa näkee silloin tällöin esimerkiksi kävelylenkillä.

Migreeni saa elämän kapenemaan

Kun Suvilla on migreeni, hänestä tuntuu, että on taakaksi muille. Hän ei haluaisi olla ystävä tai puoliso, joka vain valittaa omista kivuistaan ja vaivoistaan. Vaikeimpina särkykausina hänelle tuli tunne, että on muuttunut negatiiviseksi, ärtyneeksi ja huonotuuliseksi ihmiseksi, erilaiseksi persoonaksi kuin aiemmin.

Kun kivut ovat päällä, elämä kapenee niin, ettei ole edes mitään muita juttelemisen aiheita kuin omasta olosta valittamista.

Suvi kokee myös, ettei ole migreeniin sairastuttuaan jaksanut pitää samalla tavalla yhteyttä edes läheisiin. Kun elämä täyttyy migreenistä, tuntuu, ettei ole muille mitään annettavaa.

“Kun kivut ovat päällä, elämä kapenee niin, ettei ole edes mitään muita juttelemisen aiheita kuin omasta olosta valittamista. Toisaalta tuntuu, että välillä minun täytyy päästä sitä purkamaan.”

Suvi on toisinaan käynyt juttelemassa migreenin aiheuttamista tunteista työterveyspsykologille. Hänelle on tärkeää yrittää olla kuormittamatta liikaa puolisoaan. Vaikka Suvi on saanut mieheltään ymmärrystä ja tukea, välillä hän kokee, ettei tämä aina jaksa ymmärtää ja kuunnella.

“Kyllä migreeni vaikeuttaa parisuhdetta, se vaikuttaa niin moneen asiaan. Esimerkiksi seksiä ei migreenissä tee mieli, enkä oikeastaan edes haluaisi silloin olla toisen kanssa, vaan yksin ja hiljaisuudessa.”

Lapsi saattaa jäädä haaveeksi

Kun Suvi alkoi seurustella miehensä kanssa, heillä oli heti alussa toive perheenlisäyksestä. Migreeni ja siihen määrätty lääkitys muuttivat suunnitelmaa. Suvi uskoo, että hänen parisuhteensa olisi varmasti erilainen ilman migreeniä.

“Olisin alussa jaksanut myös rakentaa parisuhdetta paremmin, jos voimat eivät olisi menneet migreenin kanssa tappeluun. Toisaalta se on myös vahvistanut meitä parina, kun olemme nähneet, että yhdessä selviämme tästäkin.”

“Onhan se tosi iso ja vaikea asia hyväksyä, ettemme välttämättä migreenin takia saa lasta.”

Suurin kysymys, eli mahdollisuus perheen perustamisesta, on vielä auki. Suvi ja hänen miehensä toivoisivat lasta, mutta lääkärit eivät suosittele raskautta Suvin lääkitysten vuoksi. Lääkkeiden vaikutusta sikiön kehitykseen ei tunneta. Päätös on kuitenkin pariskunnan tehtävä itse, ja kannettava siitä vastuu.

“Lapsen saaminen on ollut haaveeni aina. Onhan se tosi iso ja vaikea asia hyväksyä, ettemme välttämättä migreenin takia saa lasta. Se tuntuu epäreilulta, vaikka tiedän etten ole ainut, joka on tällaisessa tilanteessa.”

Suvilla itsellään on iso perhe ja monia sisaruksia, joista osan kanssa hän on paljon tekemisissä. Kahdelle siskolleen hän on pystynyt puhumaan lapsihaaveestaan ja migreenistään. Kun Suvi tapaa läheisiään, häneltä usein kysytään, miten migreenin kanssa nyt menee.

“Kysyttäessä saatan lyhyesti sitä kommentoida ja sitten siirtyä muihin asioihin. Usein tekee mieli puhua jostain ihan muista asioista. En halua, että migreeni on ainoa asia elämässäni”, Suvi sanoo.

Tällä hetkellä Suvista tuntuu, että hänen sosiaalisempi puolensa on päässyt taas esille, ja energiaa löytyy myös läheisille ja ystäville.

“Toimivan estolääkityksen ansiosta elämäni on tällä hetkellä melko normaalia, eikä migreeni enää hallitse minua.”

 

Lataa migreenin selviytymisopas

Migreeniopas

Migreenin selviytymisopas

Lataa tästä migreeniopas talteen.

Lataa 

MigreeniopasMigrän överlevnadsguide

Ladda ner den svenska migränguiden.

Ladda ner 

NPS-FI-00296-05-2024