Kaisa on halunnut tulla äidiksi niin kauan kuin muistaa.
”Varhaisimmissa muistoissani pidän huolta nukeistani kuten äitini piti huolta minusta. Oma äitini on mahtava roolimalli, ja halusin jäljitellä häntä.”
Kaisalla on diagnosoitu krooninen migreeni, ja päänsärky on joskus lähes päivittäistä. Sen vuoksi hän on ollut huolissaan siitä, miten jaksaa mahdollisen raskauden ja etenkin ensimmäiset kuukaudet vastasyntyneen kanssa.
Joskus kuukauteen mahtuu migreenipäiviä, jolloin Kaisa pystyy hädin tuskin huolehtimaan itsestään.
”Minulla saattoi olla kaksi tai kolme vakavaa migreenikohtausta kuukaudessa, joiden vuoksi saatoin päätyä jopa kolmeksi päiväksi sängyn pohjalle”, Kaisa muistelee.
Asiantuntijan puheille
Puolisonsa Samin tukemana Kaisa hakeutui neurologin vastaanotolle. Kaisa tiesi, ettei ole ensimmäinen migreenin kanssa kamppaileva nainen, joka miettii raskautta ja lasten saamista. Siispä hän halusi ammattilaisen mielipiteen.
Neurologi vahvisti, että hormonit voivat vaikuttaa migreeniin. Migreenikohtausten määrä usein vähenee raskauden aikana tai niitä ei ehkä esiinny lainkaan. Mutta pienellä osalla raskaus voi myös pahentaa migreeniä. Etukäteen on mahdotonta tietää, miten Kaisan tapauksessa kävisi. Jokainen migreenin kanssa elävä ihminen on omanlaisensa tapaus.
Kaisa puntaroi migreenin ja raskauden mahdollisuuksia ja uhkia.
”Jokainen pohdinta päättyi kuitenkin lopulta siihen, että lapsen hankkiminen menee etusijalle”, Kaisa kertoo.
Yhdessä Kaisa ja Sami päättivät, että lapsi saisi tulla.
”Onneksi meidän ei tarvinnut odottaa kovin pitkään. Parin kuukauden yrittämisen jälkeen näin jo kaksi viivaa raskaustestissä.”
Kaisa ja Sami alkoivat suunnitella tulevaisuutta, mutta ajatus migreenin mahdollisesta pahenemisesta oli jatkuvasti Kaisan mielessä.
Migreenioireet katosivat raskauden myötä
Kaisan raskaus todettiin kuudennen raskausviikon kohdalla, ja pian sen jälkeen ensimmäiselle raskauskolmannekselle tyypilliset tuntemukset alkoivat. Kaisa oli jatkuvasti väsynyt, huonovointinen ja nälkäinen, mutta myös onnellisempi kuin koskaan aiemmin.
Viikkojen kuluessa Kaisa huomasi jotain muutakin.
”Minulla ei ollut migreenikohtauksia. En ollut uskoa onneani.”
Kaisan loppuraskaus sujui hyvin. Tavalliset raskausoireet ja jatkuva pahoinvointi eivät haitanneet, olihan unelma lapsesta täyttymässä.
Lopulta Kaisa sai pienin pojan, Kaapon. Kaisa päätti imettää lasta mahdollisimman pitkään. Tällä päätöksellä oli myös toinen odottamaton vaikutus – imetyksen aikaansaamat hormonaaliset muutokset pitivät edelleen myös migreenikohtaukset loitolla.
Kaksi vauvaa lisää
Vuosien varrella Kaisa sai vielä kaksi poikaa – Veetin ja Tuomaksen.
”Toisen poikani Veetin syntymän jälkeen muistan ehdottaneeni puolisolleni vielä yhtä lasta, jotta voisin jatkaa migreenitöntä elämää”, Kaisa kertoo.
Kahdeksan kuukautta myöhemmin hän oli taas raskaana odottaen Tuomasta. Kaisa oli joko raskaana tai imetti yhteensä lähes neljä vuotta, joiden aikana hänellä oli vain yksittäisiä migreenikohtauksia. Hän ei ollut koskaan tuntenut oloaan yhtä hyväksi.
”Olin tietenkin väsynyt kolmen pienen pojan äiti. Pystyin kuitenkin huolehtimaan heistä ilman päivittäistä migreeniä, ja nautin tästä tuosta ajasta täysin siemauksin”, Kaisa muistelee.
Paluu töihin ja migreeniin
Ennen töihin palaamista Kaisalla oli silloin tällöin migreenipäiviä, mutta kipu ei yltynyt niissä samalle tasolle kuin ennen raskauksia. Pian työelämään palaamisen jälkeen Kaisan migreenioireet palasivat entistä voimakkaampina. Migreeniä oli jälleen lähes joka päivä.
”Minulla saattoi olla kuukaudessa 20–25 päänsärkypäivää sekä 2–4 vakavaa migreenikohtausta. Tiesin, että töiden tuoma paine vanhemmuuden päälle vaati veronsa.”
Kaisan jaksaminen alkoi kärsiä
”Olin rättiväsynyt kiireisen työpäivän ja pojista huolehtimisen jälkeen.”
Hoitoon palaaminen
Kaisa palasi hoitavan lääkärinsä luo hakeakseen tilanteeseen apua. Hän oli lopettanut lääkityksen useiksi vuosiksi ollessaan raskaana ja halusi nyt kuulla kaikista saatavilla olevista hoitovaihtoehdoista.
Neurologin neuvot ja tuki olivat Kaisalle todella hyödyllisiä. Ammattilaisen neuvot ovat erittäin tärkeitä migreenin hallinnassa.
”Hyvä tapa löytää tietoa ja tukea on myös olla yhteydessä paikalliseen migreeniyhdistyksen vertaistukiryhmään”, Kaisa sanoo.
Migreenin kanssa eläminen voi olla joskus hyvin yksinäistä, etenkin silloin kun tasapainoilee vanhemmuuden ja töiden kanssa.
”On lohdullista tietää, etten ole yksin ja että muilla on samanlaisia haasteita.”
Tärkeimmät opetukset
Kaisa taistelee edelleen migreenin kanssa lähes päivittäin. Tieto siitä, että on olemassa ihmisiä, jotka voivat auttaa ja tukea, rauhoittaa kuitenkin hänen mieltään.
Kaisasta äitiys on kaikkea sitä, mitä hän unelmoikin sen olevan.
”On huonojakin päiviä, jolloin en pysty nostamaan päätäni tyynystä ja jolloin haluan paeta kolmea nuorta poikaa, jotka kiljuvat television ja välipalojen perään.”
Silti äitiyden hyvät puolet painavat vaakakupissa enemmän kuin huonot:
”En muuttaisi päätöstäni äitiydestä mistään hinnasta.”