11.11.2024

Neuro Talk -podcastit

Neuro Talk on neurologian erikoislääkäri Jaana Suhosen tähdittämä podcastsarja, jossa Jaana haastattelee neurologian parissa työtä tekeviä alansa huippuosaajia Suomesta. Jaksoissa keskustellaan lääkärin urasta, elämästä, aivoterveydestä ja sivutaan myös kevyempiä aiheita.

Maija Haanpää

Neuro Talkin ensimmäisessä jaksossa neurologian erikoislääkärit Jaana Suhonen ja Maija Haanpää keskustelevat Maijan työstä ylilääkärinä eläkevakuutusyhtiö Ilmarisella ja tasapainoisten elämäntapojen tärkeydestä. Jaksossa pureudutaan neurologin uraan, annetaan vinkkejä hyvän B-lausunnon tekemiseen ja aivoterveyden tukemiseen.

Jaksossa vastataan mm. kysymyksiin: Miten Maija päätyi lääkäriksi ja neurologian pariin? Miten päänsärkysairaudet näkyvät Maijan työssä ja voiko päänsäryllä päästä eläkkeelle?

Aki Hietaharju

Neuro Talkin toisessa jaksossa tutustutaan Vuoden Neurologi -palkinnon voittaneen Aki Hietaharjun elämään. Jaksossa päästään perehtymään harvinaisiin päänsärkysairauksiin ja kansainväliseen tutkimusyhteistyöhön.

Tässä jaksossa saat kuulla, miten tekoäly tunnistaa aivoinfarktin, mitä tarkoittaa digipatologia ja miten Akin työ sujui Bangladeshissa lepran tutkimuksen parissa. Miksi Aki valitsi neurologian, vaikka haaveet liittyivät psykiatriaan ja mitkä ovat mieleenpainuvimmat kokemukset neurologian parissa? Muun muassa näitä asioita pohditaan tässä jaksossa.

Kaisa Hartikainen

Tekoäly, some ja digitaalinen siirtymä tuovat uusia mahdollisuuksia, mutta voivat myös kuormittaa. Tietotulva luo paineita jatkuvaan läsnäoloon ja lisää stressin riskiä.

Tässä jaksossa pääset tutustumaan Tampereella asuvaan neurologi Kaisa Hartikaiseen. Hartikainen tekee tärkeää työtä aivoterveyden edistämisen puolesta Suomessa johtavana asiantuntijana Kansallisessa aivoterveysohjelmassa. Kuule, mitkä ovat Hartikaisen parhaat vinkit aivoterveyden tukemiseen ja, mitä hän itse tekee aivoterveyden tukemiseksi kuormittavassa ympäristössä.

Kuulet jaksossa myös, miten Hartikainen päätyi hotellinjohtajahaaveista lääkärin uralle ja miten tutkimustyö Amerikassa vaikutti urakehitykseen.

Marja-Liisa Sumelahti

Migreenin hoidon asiantuntija ja Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja Marja-Liisa Sumelahti kertoo tässä jaksossa merkittävästä urastaan tutkimuksen parissa, potilastyössä ja lääketieteen opiskelijoiden koulutuksessa.

Vaikka migreenipotilaat ovat nykyisin valveutuneita, migreeni on edelleen alidiagnosoitu sairaus. Sumelahti korostaa varhaisen hoitoon hakeutumisen tärkeyttä ja migreenitietoisuuden lisäämisen merkitystä. Eri päänsärkylajien tunnistaminen ja oikeat hoitomuodot ovat olennaisia potilaiden hoidossa.

Kuulet jaksossa myös, mitä hyvä migreenipotilaan vastaanotto pitää sisällään ja, mitkä ovat Sumelahden vinkit palautumiseen kognitiivisesti haastavassa työssä.

Emilia Tauriala

Emilia Tauriala työskentelee yksityissektorilla Helsingissä, ja hänen kiinnostuksensa neurologiaan alkoi jo nuorena, erityisesti neurotieteen kurssi yliopistossa herätti intohimon alaa kohtaan.

Viime vuosina neurologisten sairauksien hoito on kehittynyt merkittävästi, mikä tekee työstä entistä palkitsevampaa. Tauriala on erityisen kiinnostunut päänsäryistä ja aloittikin juuri Master of Headache Disorders -koulutuksen Kööpenhaminassa.

Kuuntele, miksi juuri tämä päänsärkykoulutus kiinnosti Taurialaa, mitä se maksaa ja miten koulutukseen voi päästä mukaan. Jaksossa selviää myös, mitkä ovat Taurialan kokemukset julkisella sektorilla työskentelystä verrattuna yksityispuoleen ja mitä hyötyjä hän näkee sosiaalisessa mediassa lääkäreille.

Jaana Suhonen

LT, dosentti, neurologian erikoislääkäri

Jaana Suhonen on päänsärkyyn ja migreeniin perehtynyt neurologian erikoislääkäri, jonka erityisosaamista päänsäryn lisäksi on aivoterveys. Suhonen toimii yksityislääkärinä ja asiantuntijalääkärinä.

Tutustu myös muihin podcast-jaksoihin täältä.

NPS-FI-00174-10-2024